29 Mart 2010 Pazartesi

Paşalara Yüce Divan yolu açılıyor !!


AKP’nin Anayasa değişiklik paketi üzerinde yaptığı çalışmalar sonunda, sürpriz bir madde taslağa eklendi: Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan’da yargılanması.

 

AKP, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan görüşmelerin ardından, Anayasa değişiklik paketine son şeklini vermek üzere bugün toplanmıştı. 

 

Pakete, sürpriz olarak değerlendirilebilecek bir madde yer alacak. Askere sivil yargı yolunu açan taslağa, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının da Yüce Divan’da yargılanmasını öngören bir düzenleme eklendi.
Askere sivil yargı yolunu açan maddenin taslakta yer almasıyla bir takım çekinceler ortaya atılmış, Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının zırhının kaldırıldığı dile getirilmiş; 'Paşa'ların nerede yargılanacağı da tartışma konusu olmuştu. 


DİĞER DEĞİŞİKLİKLER
30 maddeden oluşacak taslaktaki diğer değişiklikler arasında, aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olunabilmesinin yolunun açılması, emeklilerin kamu çalışanlarına tanınan toplu sözleşme haklarından yararlanabilmesi, çocuklarlarla ilgili cinsel istismarın ‘her türlü istismar’ olarak değiştirilmesi de yer alıyor.

HSYK BAŞKANVEKİLİ
Paket üzerinde yapılan bir başka değişiklikle de, HSYK Başkanvekili Adalet Bakanı tarafından değil, HSYK içinden seçimle belirlenecek.

Anayasa Mahkemesi'nin HSYK'ya üye seçmesinin önüne geçilecek, HSYK'ya raportör seçilmesi kaldırılacak, Adalet Akademisi Genel Kurulu HSYK'ya bir üye seçecek.

Anayasa Mahkemesi'nden dönen orman vasfını yitirmiş araziler de paketin içine dahil edildi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder