4 Nisan 2010 Pazar

Yargı Haddini Aştı !


Son zamanlardaki açılım, ergenekon, darbe planları ve anayasa değişikliği olayları milletimizin kafasını iyice karıştırdı..Artık neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamak çok güçleşti..Herkes olayları kendi penceresinden bakarak yorumlar hale geldi..Türkiye demokratikleşme adına çok zorlu ve sancılı bir dönemden geçiyor, bu sancılı dönemleri en az zararla atlatıp güzel günlerin gelmesi hepimizin temennisi..Fakat bu süreçte çok büyük önem taşıyan 'Bağımsız Yargımız' nedense üstüne düşen görevi çok açık bir şekilde suistimal etmektedir..

Balyoz darbe planında da açıkca gördük; Mahkeme'nin ve Genelkurmay başkanı Başbuğ'un 'çok ciddi' dediği bu darbe planında tutuklanan paşalar bir gece ansızın tahliye kararıyla serbest bırakıldılar, neymiş efendim yeterli delil yokmuş..Üstelik bunu diyende geçen yaz HSYK'nın atadığı bir yargıç.. Bu darbe planında tutuklanan paşaların hepsinin bu yargıç tarafından serbest bırakılması da bir hayli ilginç..

Gelelim anayasa değişikliğine; anayasa mahkemesi bu değişiklik fikrinden oldukça rahatsız..Nedeni ise yargıda reform ve askerlere sivil yargı yolunun açılması.. Akp kendi anayasasını hazırlıyormuş..Uzlaşma sağlanmıyorsa başka çaremi var..Muhalefet kapılarını kapamış...Mhp yargıdan zamanında çok darbe yemiş bir parti olmasına rağmen nedense anayasa değişikliği konusunda anlamsız bir direnişi var..Chp zaten malum neden istemediği; çünkü Anayasa Mahkemesi onların en sağlam kalesi..Akp bir yasa geçirsede Chp'nin babası olan Yargı 'hoop dur orda' diyecektir..Millet iradesine böylece çok kolay kota koyma imkanına sahipler..

Dışarı çıkıp 10 kişiye sorun 'sizce anayasa mahkemesinin siyasi görüşü nedir' diye..cevabı çok net değil mi ? peki bu kanıya nasıl varıyoruz ? tabi ki yargının icraatları(!) sayesinde...

Siyasallaşan yargıya 'Hayır' diyoruz. Bu ülkede birşeylerin değişmesini istiyorsak mutlaka yargı reformu şarttır.. çünkü; 'Adalet Mülkün Temelidir'. Türkiye Cumhuriyetinin aydınlık geleceğe kavuşması için, demokratik bir toplum olabilmesi için 'Bağımsız,Tarafsız Yargı'sının olması gerekir..Bu yüzden siyasi görüşümüz ne olursa olsun hedefimiz sivilleşmeden yana olsun..Zamanında darbelerden çok çektik, bunların birdaha başımıza gelmemesi için hazır fırsat varken bizlerde elimizi taşın altına koymalıyız..Daha bir çok eksiği olsada, darbe anayasasından kurtulmak için referandumda karşımıza çıkacak olan anayasa paketine 'evet' demeliyiz.

Yazan: Sivil Genç

1 yorum: